Bladlusangreb på dine stueplanter? Her er hvordan du slipper af med insekterne og deres klæbrige rester

“Jeg har fundet en klæbrig rest på bladene på nogle af mine stueplanter og noget, der ligner små insekter under nogle af bladene. Hvad kan jeg gøre for at komme af med dette problem?”

– Morten, Sjællands Odde

Du har højst sandsynligt et problem med et angreb af bladlus på dine stueplanter. Bladlus lever af plantesaft og udskiller overskydende saft som honningdug, der efterlader en klæbrig rest, som du har på dine planter.

På honningdug kan der også begynde at vokse en sort sodskimmel, som er grim og hæmmer fotosyntesen og dermed reducerer plantens kraft.

Der findes bladlus, som også angriber planter i din udendørs have, men naturlige rovdyr holder generelt deres bestande under kontrol. Disse naturlige rovdyr mangler i dit hjem, så bladluspopulationerne kan hurtigt vokse, hvis de ikke bekæmpes.

Bladlus er bittesmå (ikke større end ⅛-tommer lange), stikkende-sugende insekter, som du kan finde i en række farver, herunder pink, sort, gul, grøn, grøn, orange, rød og brun. De har en tendens til at foretrække ny vækst, som kan være helt dækket af bladlusene. Bladlus kan også findes i midten af nye skud og under bladene, hvilket kan få dem til at krølle sig sammen.

De fleste bladlus lægger ikke æg indendørs, og voksne hunner er i stand til at føde unger uden at parre sig. De unge bladlus ligner de voksne og begynder at æde med det samme. De skifter ca. fire gange, før de bliver voksne, så de små, hvide skind, de smider, er et tegn på et bladlusangreb.

Isoler eventuelle angrebne stueplanter, hvis du har plads til det derhjemme, for at hjælpe med at kontrollere spredningen af bladlusene. Prøv derefter at fjerne bladlusene manuelt ved hjælp af en sprayflaske fyldt med vand til at skylle dem af, gnid dem af med fingrene eller brug en vatkugle med lidt sprit. Du kan evt. teste spriten på et par blade og overvåge den i en dag eller to for at sikre dig, at den ikke skader bladene.

Du kan også prøve at vende planten på hovedet og dyppe løvet i en spand vand og svirpe det rundt for at fjerne bladlusene, hvis den har sarte blade, der kan blive beskadiget af andre bekæmpelsesmetoder. Fastgør vækstmediet i potten med en papskive eller avispapir for at forhindre, at det falder ud, mens potten står på hovedet.

Stærkt angrebne dele af planten kan beskæres ud, hvis de ikke ødelægger plantens form. En anden mulighed, som du kan overveje, er at bruge en insekticid sæbe til at behandle bladlusene. Insektdræbende sæber virker ved kontakt, så du skal være sikker på, at du sprøjter alle dele af planten, der er angrebet af bladlus. Hold nøje øje med dine planter i de kommende uger for at sikre, at alle bladlusene er fjernet.