Hvor meget kollagen skal du tage om dagen?

Hvis du planlægger at tage kollagen, spekulerer du sikkert på, hvor meget kollagen du skal tage om dagen. Kollagen er det vigtigste protein i kroppen og består af essentielle aminosyrer. Kollagenprotein er den vigtigste byggesten i huden, ledbånd, sener og andet bindevæv. Nogle mennesker kan lide at give kroppen mere kollagen gennem en afbalanceret kost med kollagenrige fødevarer som knoglebuljong eller fisk. En anden nem måde er at tage kollagentilskud. I så fald, hvad er den rigtige kollagenmængde, der virker bedst for dig? Læs videre for at få mere at vide!

Hvorfor har vi brug for kollagentilskud?

Vores kroppe producerer kollagen naturligt. Men fra midten af 20’erne og frem går kollagenproduktionen langsommere, og den producerede mængde falder med ca. 1 % om året. Når vi bliver ældre, nedbrydes kollagen hurtigere end den mængde, som kroppen kan producere. Derfor kan det for nogle mennesker være nyttigt at supplere kroppen med eksterne kilder til kollagen. Hvis du ved, hvor meget kollagen du bør tage om dagen, kan det hjælpe dig med at høste de største fordele af det og hjælpe dig med at opnå de ønskede resultater.

Sundhedsfordele ved kollagen

Kollagentilskud kan have flere fordele på vores sundhed og velvære. Der udføres mere og mere forskning om, hvordan kollagen kan gavne kroppen. Ifølge nogle undersøgelser kan kollagentilskud hjælpe med hudens aldring og fremme hudens sundhed ved at forbedre hudens elasticitet, hydrering og kollagentæthed. Derudover kan det også hjælpe med at reducere ledproblemer, fremme stærkere hår og negle samt støtte tarm- og hjertesundhed. Nogle mennesker kan også bruge kollagen til at forbedre muskelmassen. I betragtning af alle de mulige fordele ved kollagen kan det være vigtigt at opretholde en afbalanceret mængde kollagen for at holde forskellige dele af vores kroppe kørende uden problemer.

Mængden af kollagenindtag kan afhænge af typen

Hvor meget kollagen skal du tage? Faktisk er der ikke noget entydigt svar. Mange forskellige faktorer spiller en rolle for, hvor meget kollagen du bør tage. For eksempel kan mængden af kollagen, du bør tage om dagen, afhænge af den type kollagen, du planlægger at tage. Der findes forskellige typer af kollagen, disse er:

Hydrolyseret kollagen

Dette er en almindelig form for kollagen, som du kan finde i mange kollagen kosttilskud. Folk bruger “hydrolyseret kollagen” eller “kollagenpeptider” i flæng for at kalde det kollagen, der er produceret gennem hydrolyseprocessen. Da kollagenprotein er en kæde af aminosyrer, er denne proces med til at bryde det ned i mindre stykker kaldet peptider. Hydrolyseret kollagen er allerede blevet nedbrudt i mindre kæder. Derfor er din krop mere tilbøjelig til at fordøje og optage det lettere.

Hydrolyseret kollagen kommer normalt i form af piller eller pulver. En ligetil måde at vide, hvor meget kollagen du skal tage om dagen, er at følge anbefalingen fra udbyderen. For kollagenpulver kan du nemt tilføje det til dine drikkevarer, supper eller bagte fødevarer afhængigt af dine præferencer. For eksempel kan nogle mennesker lide at tilføje det til varm kaffe, hvilket gør det til en perfekt drik om morgenen.

Mange mærker anbefaler at tage 1-2 scoops (eller spiseskefulde) dagligt af pulveriseret kollagen. I kapselform er mængden af kollagen allerede målt og pakket af producenterne. Den sædvanlige anbefalede dosis er 1-2 kapsler om dagen, afhængigt af det pågældende mærke.

På den anden side afhænger det af den enkelte, hvordan kollagen virker i kroppen. Alder, genetik og livsstil kan bidrage til kollagen tab og produktionshastighed. Derfor kan den nødvendige mængde variere fra person til person. En mængde på 2,5 til 15 gram hydrolyseret kollagen om dagen kan vise effektive resultater ifølge hvad nogle undersøgelser tyder på. Et forsøg med kvinder, der tog 2,5 gram collagenpeptider dagligt i 12 uger, viste en forbedring af hudens sundhed. Det viste, at det kan hjælpe med at øge hudens elasticitet, hydrering, ruhed og tæthed.

Undenatureret kollagen

Undenatureret kollagen er en rå form af kollagenprotein. Det betyder med andre ord, at det ikke er blevet nedbrudt i mindre kæder. Det stammer ofte fra kyllingebrusk og fås også i form af kapsler eller pulver. Et klinisk forsøg med 40 milligram dagligt indtag af undenatureret kollagen tydede på, at det bidrog til at forbedre ledsundheden efter 120 dages tilskud. En pilotundersøgelse viste en mulig reduktion af ledproblemer hos kvinder, der tog 10 milligram undenatureret kollagen i 42 dage.

Den nederste linje
Disse undersøgelser kan vise lovende resultater af fordelene ved kollagen. Men husk på, at hvert individ er forskelligt og tilpasser sig kosttilskud forskelligt. Den mængde kollagen, du bør tage om dagen, kan afhænge af den type kollagentilskud, som du har. Derudover kan hvert kollagentilskud være forskelligt i kollagenindhold pr. portion. De kan indeholde en anden blanding af kollagen type I, II, III, V eller X.