Hövding 3: Den innovative airbagcykelhjelm

Hvad er det? En nakkestøtte? Selv om den innovative Hövding-airbag-hjelm har været tilgængelig i næsten 10 år, har dette cykelhjelm-alternativ stadig en vis eksotisk status herhjemme. Men det er bestemt værd at se nærmere på den!

Grundlæggende en kort beskrivelse af Hövding’s funktion: Det er en krave, som man bærer om halsen. Inde i kraven er der et sensorsystem, som måler og vurderer bevægelseshastigheden, når Hövding aktiveres. En ulykke bliver erkendt som sådan, hvis bevægelsen af Hövding pludselig øges ekstraordinært meget. Så udløses en airbag inden for 0,1 sekund og danner en beskyttende hætte omkring hovedet. Dette gør i øvrigt hjelmen kun egnet til “normal” brug med en cykel eller elcykel i en relativt oprejst siddestilling på vejen. Til mountainbike-cykling samt til S-pedelecs, e-scootere eller andre transportmidler er Hövding ikke godkendt. Strømmen til hele teknologien leveres af et integreret batteri, som giver en driftstid på ca. 15 timer – så du behøver ikke at genoplade efter hver tur.

Et svensk forsikringsselskab fastslog i øvrigt allerede i 2012, at dette airbag-system ikke blot opfylder sit formål, men at det er endnu mere sikkert end en konventionel cykelhjelm. Sammenlignet med disse konventionelle hjelme skal det dog påpeges, at Hövding kun kan udløses én gang – herefter er den ødelagt. Selv om en hjelm naturligvis også bør udskiftes efter et rigtigt fald, er den ganske tilgivende over for mindre uheld.

Fra falske udløsere …
I denne forbindelse skal det nævnes, at denne Hövding 3 her ikke bruges helt frivilligt. En hurtig hovedbevægelse nedad var det, der fik forgængermodellen Hövding 2.0 til at udløse. Intet uheld, ingen indblanding udefra og dermed snarere noget fra kategorien “falsk udløsning”. Et højt brag og så sad hætten ret stramt om hovedet. Meget irriterende, men i det mindste havde denne Hövding allerede holdt i ca. 5 år – uden noget at klage over! På grund af sin høje alder kunne der ikke gøres krav på garanti, men for nyere modeller er der nu et crash replacement tilbud, hvormed en erstatningshjelm tilbydes noget billigere.

… og positive erfaringer
Så hvad var grundene til at bestille den nye Hövding 3? Først og fremmest naturligvis, at det ikke er en hjelm! Hvem har en aversion mod hjelme, finder med Hövding en perfekt løsning til stadig at være godt beskyttet på cyklen. Om sommeren kan du nyde den kølige brise omkring hovedet, om vinteren beskytter kraven så nakken mod for frisk kold luft. Du kan se: grundene til dette system er ikke kun rationelle at forklare …

Håndteringen af kraven er meget nem: Du lægger den om halsen, lukker lynlåsen foran nedefra og op og lader klappen med den runde metalknap klikkes på plads. Færdig! Et akustisk signal informerer dig derefter om, at Hövding er aktiveret, og en LED lyser også op foran.

Det, du skal vænne dig til, er vægten af Hövding 3. Med 840 gram er den betydeligt tungere end almindelige cykelhjelme – og også tungere end den forrige model, der vejede knap 700 gram i størrelse L. Efter en kort tilvænningsperiode var den højere vægt på den nye hjelm dog helt i orden – selv om enhver selv må afgøre, hvor ens personlige komfortzone slutter.

Fordele ved Hövding 3
Når alt kommer til alt, har vægtforøgelsen i den nuværende Hövding-generation også en stor fordel: Mens kraven tidligere kunne fås i tre forskellige størrelser, fås den nu kun i én størrelse. Men denne kan nu justeres fleksibelt takket være det integrerede BOA-system, hvilket betyder, at Hövding så også kan tilpasses sæsonmæssigt – f.eks. kan du bære den lidt bredere for en jakke under i den kolde årstid og lidt strammere om sommeren.

Er den sin pris værd?
Man skal dog tænke mere over prisen: Hövding 3 fås til lige under 300 euro, hvilket – sammenlignet med normale cykelhjelme – er et ganske stolt beløb. Men også her er det vigtigt at bemærke, at det ikke er en normal cykelhjelm og er det eneste alternativ for dem, der ikke bryder sig om at bære hjelm.

Hvis man antager, at denne Hövding igen holder et par år (officielt kalder Hövding en levetid på op til syv år), er prisen bestemt i orden; og skulle der rent faktisk ske en ulykke, så skulle hjelmens beskyttelse alligevel være uvurderlig. Dens værdi bør dog også tages i betragtning, når cyklen er parkeret: her må du hellere have Hövding med dig, da den ikke kan være sikkert forbundet med cyklen.