Det kan være svært at vælge det rigtige træ eller den rigtige busk til din have. Her er nogle gode råd, som du kan huske på.

Ønsker du at tilføje et træ eller en busk til din have? Du kunne bare gå hen i havecentret og købe det, de har til salg, men du vil træffe et bedre valg, hvis du tænker det igennem på forhånd.

“Træer og buske lever i lang tid, så når du planter et træ eller en busk, er det en forpligtelse”, siger Julie Janoski, Plant Clinic Manager ved Morton Arboretum i Lisle. Stil dig selv nogle spørgsmål for at være sikker på, at du er klar til denne forpligtelse og for at hjælpe dig med at vælge den rigtige plante:

Hvad vil du have, at planten skal gøre? Skal den skærme for naboernes terrasse? Skabe et samlingspunkt i haven? Gøre haven mere interessant om vinteren? Giver den dig noget attraktivt at se på fra køkkenvinduet? Ønsker du et træ, der vil kaste skygge, når det er vokset sig stort?

Hvad er dine must-haves? Vil du have forårsblomster? Efterårets farver? Interesse for fire årstider? Er du på udkig efter et stedsegrønt træ? Ønsker du et naturligt træ, der kan støtte det naturlige dyreliv?

Hvad vil du undgå? Hvis du ikke kan lide at beskære, kan det være vigtigt at vælge en busk, der holder sig i en kompakt størrelse. Hvis du ikke bryder dig om, at der falder frugter ned på din terrasse, skal du kigge efter en kultivar eller en dyrket sort, der er steril og ikke danner frugt.

Hvor vil du placere den? Placeringen kan begrænse, hvad du kan plante. “Træer og buske har brug for plads til både deres rødder og deres grene”, siger Janoski. “Jorden på dit plantested og mængden af sollys, der når stedet hver dag, er også vigtige faktorer for, hvilken plante du vælger.”

Hvor meget plads er der til rådighed? Husk, at alle træer og buske bliver bredere og højere, efterhånden som de vokser. “Du skal ikke kun tænke på det sted, hvor du graver hullet”, siger hun. “Mål pladsen omkring det sted for at finde ud af, hvor bred og høj du har råd til, at planten bliver om nogle år.”

Er der noget over hovedet? Hvis placeringen er inden for 6 meter fra en luftledning, skal du ikke vælge et træ, der bliver højere end 6 meter. “Der er mange dejlige små træer og store buske, som aldrig bliver store nok til at komme i konflikt med en højspændingsledning og skal beskæres,” siger Janoski.

Hvordan er jorden? Alle slags træer og buske er velegnede til bestemte jordtyper. Hvis din er klæbrig lerjord, skal du bruge en anden plante, end du ville have brug for til en sandjordsplads. Hvis stedet ofte er vådt, så det er klumpet, når du går på det, eller hvis du ofte ser stående vand efter regn, er det ikke et godt sted for et stedsegrønt træ eller en stedsegrøn busk. “Du forsøger at finde en plante, der kan leve i det miljø, du har,” sagde hun.

Hvad vokser der allerede i nærheden? Nogle planter, f.eks. sort valnød og havtorn, gør det svært for andre planter at vokse i nærheden af dem. Du bør også undgå træer og buske, der allerede er overplantet. “Det er ikke en god idé at vælge den samme slags træ, som allerede vokser foran de fleste huse i din blok”, sagde Janoski.

“Der vil aldrig findes en perfekt plante, der gør alt det, du ønsker,” sagde Janoski. “Der er altid kompromiser. Vi kan hjælpe dig med at forstå fordelene og ulemperne ved hver type plante, du er interesseret i.”

Alligevel vil du altid have valgmuligheder. “Der findes så mange træer og buske, at du helt sikkert kan finde noget, der vil give dig glæde i mange år fremover,” sagde hun.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)