Æblecidereddike – Hype eller helsemiddel?

Æblecidereddike (eller ACV) er en af de mest populære sundhedstrends derude i dag, som af mange fremhæves som et fantastisk hjemmemiddel mod en række lidelser og bekymringer.

Men er æblecidereddike virkelig alt, hvad det er blevet udråbt til at være? Eller er det bare endnu en overvurderet eller potentielt farlig sundhedstrend?

æblecidereddike i en flaske
Æblecidereddike – ægte vare eller hype?

HVAD ER ÆBLECIDEREDDIKE?
Æblecidereddike fremstilles af fermenteret æblejuice gennem en to-trins proces. Når den indledende gæringsproces er afsluttet, omfatter det andet og vigtigste trin tilføjelse af bakterier for at gære alkoholen yderligere.

Dette skaber det, der er kendt som eddikesyre, den aktive forbindelse i eddike, som giver æblecidereddike sin karakteristiske lugt og syrlige smag.

Det er faktisk denne eddikesyre, som mange forskere mener, at æblecidereddike har de fleste af sine velværefordele. Æblecidereddike består af ca. 5-6 % eddikesyre.

HVAD ER DE GAVNLIGE EGENSKABER VED ÆBLECIDEREDDIKE?

Antimikrobielle og antibakterielle egenskaber

Æblecidereddike’s historie kan spores helt tilbage til Hippokrates, også kendt som faderen til den moderne medicin. Som legenden går, brugte Hippokrates eddikens antimikrobielle og antibakterielle egenskaber til at behandle sine patienters sår for tusindvis af år siden. Disse egenskaber gør æblecidereddike effektivt til desinfektion og rengøring, og det kan endda hjælpe den med at dræbe bakterier og bakterier på naturlig vis.

Antioxidant
Æblecidereddike indeholder antioxidante egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe skader fra frie radikaler i kroppen, dette kan spille en vigtig rolle i at bremse aldringsprocessen.

Indhold af eddikesyre
Æblecidereddike består af ca. 5-6 % eddikesyre. Forskere mener generelt, at det sandsynligvis er herfra æblecidereddike får de fleste af sine fordele.

“Moderen”, også kaldet probiotika

“Moderen” henviser til den kombination af gær og bakterier, der dannes under gæringen. Hvis du kigger på en flaske æblecidereddike, kan du se tråde af “moderen” flyde rundt. “Moderen” er de grumset udseende tråde, som du kan se flyde rundt i flasken. Mange mennesker mener også, at en stor del af æblecidereddike’s fordele kommer fra denne “mor”, da det er et probiotikum. Der er dog behov for mere forskning om fordelene ved “moderen” i ACV.

FORDELE VED ÆBLECIDEREDDIKE: FAKTA VS. FIKTION

ER ÆBLECIDEREDDIKE GODT FOR MIG?
Det er sandt, at æblecidereddike indeholder egenskaber, der kan være gavnlige for dit helbred, når det bruges korrekt (især dets antimikrobielle og antibakterielle egenskaber).

HJÆLPER ÆBLECIDEREDDIKE MED AT KONSERVERE MAD?
Eddike bruges traditionelt som en metode til at konservere mad. Det er rigtigt, at AVC kan bruges som en naturlig og effektiv måde at konservere din mad og rengøre dit hus på uden brug af kemikalier.

ER ÆBLECIDEREDDIKE NÆRINGSRIGT?
Ernæringsmæssigt kan æblecidereddike’s vitaminprofil sammenlignes med æblejuice (udover den probiotiske faktor). Det er generelt accepteret, at æblecidereddike ikke indeholder en høj mængde essentielle vitaminer og mineraler.

ER ÉN TYPE ÆBLECIDEREDDIKE SUNDEST?
Når man vælger en æblecidereddike, anses den økologiske og ufiltrerede variant ofte for at være den mest ernæringsmæssige, fordi den indeholder “moderen” (de venlige probiotiske bakterier).

KAN ÆBLECIDEREDDIKE KLARLÆGGE MIN HUD OG LINDRE TØR HUD ELLER EKSEM?
Nogle mennesker hævder, at æblecidereddike, når det anvendes lokalt, kan forbedre hudens udseende, fordi det er naturligt surt og kan hjælpe med at genoprette balancen i hudens pH-værdi.

Men da vi kiggede på forskningen, viser det sig, at der ikke er meget dokumentation derude, der understøtter denne påstand. Faktisk rapporterede alle deltagerne i en undersøgelse, der blev udført på 22 personer, der led af eksem, at æblecidereddikeopblødninger ikke hjalp deres eksem og faktisk forårsagede hudirritation.

VIL ÆBLECIDEREDDIKE HJÆLPE MIG MED AT TABE MIG?
Der er en chance for, at det kan hjælpe med at kontrollere din appetit. Der har været nogle undersøgelser på mennesker, der peger på beviser for, at tilføjelse af æblecidereddike til din kost kan hjælpe med at skabe en følelse af mæthed, der understøtter sund vægtvedligeholdelse.

Alt i alt har æblecidereddike, selv om det betragtes som et gammelt middel, stadig et stykke vej at gå, når det kommer til moderne forskning og bekræftelse som en anerkendt alternativ behandling.

På den positive side viser undersøgelser, at det synes at være sikkert, når det bruges korrekt og ikke i for store mængder. Det betyder, at du kan bruge oplysningerne her til at beslutte, om du selv vil prøve denne sundhedstrend eller ej!

Mange mennesker står ved deres æblecidereddike-rutine og inkluderer det religiøst i deres daglige kost, men det er vigtigt at huske, at æblecidereddike ikke har meget solid forskning bag sig og aldrig bør bruges til at erstatte medicinsk behandling. Når du er i tvivl, skal du altid rådføre dig med en læge.